Nascholing

Op de hoogte gehouden worden? Klik hier

Aanmelden

Vragen? info@beleefkunstzinnigetherapie.nl


Nascholing Lichaamsgerichte kunstzinnige Therapie

Luisteren naar de wijsheid van het lichaam

Wil jij investeren in jezelf?

De kwaliteit van je leven en werk vergroten?

Ben jij therapeut, coach of psycholoog en zoek jij verdieping en inspiratie in jouw vak?

Wil jij meer effectieve tools?

Wil jij werken met een kunstzinnig medium in combinatie met de wijsheid van het lichaam?

Dan is Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie (LKT) iets voor jou.

LKT is de innovatieve integratie van Kunstzinnige therapie en de werkzame elementen van verschillende lichaamsgerichte methoden. Met de LKT methode bereik je een sterkere beleving en werking van het kunstzinnig medium (of dit nou beeldend, muziek, drama of anders is). En deze methode geeft toegang tot wezenlijke informatie voor het helingsproces van je cliënt. Daarnaast krijg je belangrijke tools voor jouw therapievoering.

Voelen van binnenuit

Je leert je cliënt het vermogen om te ‘voelen van binnenuit’ en gewaar te worden van de subtiele boodschappen van het lichaam. Het lichaam geeft een directe toegang tot onbewuste lagen van onze psyche en heeft een helende wijsheid.

Het beoefenen van ‘lichaamsgewaarzijn’ en het leren luisteren naar die  wijsheid, is gezond makend en versterkt en verdiept de effectiviteit van jouw therapie-aanbod.

Wetenschappelijk onderzocht

Deze wetenschappelijk onderzochte specialisatie binnen de kunstzinnige therapie sluit aan bij de lichaamsgerichte benadering in verschillende therapeutische stromingen; zoals Mindfulness Based Cognitieve Therapie en Somatic Experiencing.

Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie is met name geschikt bij de behandeling van trauma, psychosomatische klachten, depressie, burn-out, rouwverwerking, angst(gerelateerde) klachten en slaapproblemen.


Aanmelden

Vragen?


Deze nascholing voor professionals bestaat uit 7 dagen

We gaan zowel praktisch aan de slag; het aan de lijve ervaren van de werkzaamheid van LKT en leren toepassen van de methode met een eigen cliënt, als dat we de theoretische achtergrond zullen behandelen.

We zullen oefeningen doen om zelf de werking van LKT te ervaren.

Je zult leren LKT toe te passen op een eigen cliënt en je krijgt hier steun bij op intervisie en supervisie niveau.

We bespreken de theorie aan de hand van een inkijk in het ‘Handboek Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie – de wijsheid van je lichaam’ en ander aangedragen literatuur.

Aantal van de thema’s die we zullen behandelen (zowel theoretisch als het zelf ervaren)

 • Werkzame elementen van Lichaamswerk
 • Kwaliteiten van het kunstzinnig media
 • Onderscheiding therapeutisch proces en helingsproces
 • Therapeutische attitude
 • Gronden en aarden
 • Adem
 • Aanwezigheid – aandacht; medeleven; laten zijn en verhouden tot wat er is
 • Transformatie mogelijk maken
 • Trauma behandeling
 • Innerlijke Criticus en Innerlijk Kind werk
 • Integratie

Je gaat naar huis met verdiepte kennis en inzicht, maar ook meer verbinding,  versterking van je aanbod en nieuwe tools voor je eigen scholings-weg en voor het begeleiden van het proces van je cliënten.


Aanmelden

Vragen?


Deze scholing is geschikt voor

 • Professionals die geïnteresseerd zijn in het lichaamsgericht werken en het werken met een kunstzinnig medium.
 • Antroposofische kennis is niet vereist, maar het is fijn als je er affiniteit mee hebt omdat het antroposofisch mensbeeld onderdeel van de behandelde theorie zal zijn.

Docent

Bahar Farshchi Jamshidabady is sinds 2004 werkzaam als therapeut en ze is 8 jaar docent Kunstzinnige therapie aan de Hogeschool Leiden geweest.

Als grondlegger van LKT is Bahar expert in deze specialisatie. Haar kennis en kunde zijn geworteld in jarenlange praktijk ervaring en intensieve studie in dit vakgebied. Sinds 2010 jaar bied ze hier post HBO scholing in aan. Momenteel werkt ze aan de afronding van haar handboek over Lichaamsgerichte Kunstzinnige Therapie en doet ze in samenwerking met het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg wetenschappelijk onderzoek naar deze methode.

Voor meer info over Bahar zie:  Wie ben ik?


Praktische informatie

Scholing vind plaats op:
Zaterdag 26 februari, 12 en 26 maart, 9 en 23 april, 21 mei, 4 juni 2022

Locatie:
Voorschoten

Investering:
1477,-

Vroegboekingsprijs (zolang de voorraad strekt):
1177,-

Punten voor registratie bij het Register Vaktherapie:  In aanvraag

Aanmelden

Vragen? info@beleefkunstzinnigetherapie.nl


Ervaringen van eerdere deelnemers

“In 2017 volgde ik de nascholing Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie bij Bahar. Dat voelde voor mij als thuiskomen en als een hele logische manier van behandeling aanbieden. De veiligheid die Bahar schept tijdens de opleiding, maakte dat ik als persoon én als professional mooie stappen heb kunnen maken.

Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie leerde o.a. mij meer te gaan vertrouwen op mijzelf als behandelaar én op het draagvlak van de cliënt. Twee kanten op winst! Ik leerde via deze methode om volledig aanwezig te zijn in de ruimte en bij het proces te zijn, zonder te gaan ‘doen’ of te gaan ‘fiksen’. De cliënt wordt gezien, gehoord en krijgt zo het vertrouwen in zijn of haar eigen tempo en proces. Het voelt voor mij daarom veel natuurlijker om de cliënt zichzelf te laten uiten in kunstzinnig materiaal en vanuit dáár te werken, dan een vooraf bedachte oefening aan te bieden (wat natuurlijk niet weg neemt dat dat soms nodig kan zijn).”

Daphne Helena

 

“Bahar, ik voel me dankbaar voor je inzet en betrokkenheid en voor de inhoud. Ik voel respect voor je helderheid, inzicht en onderzoekende, open houding. Je bent aanwezig in wat je doet, wat een gevoel van waarachtigheid geeft. Dat geeft mij vertrouwen en een veilig gevoel. Ik heb ook een ‘samen op weg zijn’ gevoeld tijdens de scholingsdagen.”

Frans Romeijn

 

“LKT is voor mij een leerweg, een scholingsweg. Het ontwikkelen van een open, onderzoekende, nieuwsgierige houding is een levenslang proces.
Het is eigenlijk meer dan een methodiek en zeker niet alleen werk gerelateerd. Het is een levenshouding. Meer nog, het lijkt te gaan over een geestelijke ontwikkeling. Een scholingsweg om ‘geestmens’ te worden, een kans om je te bevrijden van al wat je vasthoudt en dat ik daar ook anderen in mag ondersteunen is bijzonder maar vooral is het een ontdekking die voor mijzelf geldt in eerste instantie.”

Gerda Noordzij

 

“Ik heb een gevoel van thuiskomen ervaren.

Ik voel me dankbaar naar jou toe Bahar, voor de zorgvuldige wijze waarop jij de training hebt voorbereid en hebt vormgegeven. Ik heb jou ervaren als ruimte gevend en tegelijkertijd ook duidelijk de grenzen bewakend mbt de voortgang van de scholing. Dat voelt fijn en daardoor durf ik mezelf toe te vertrouwen aan het proces.

Door jouw humor en persoonlijke inbreng heb ik de dagen ervaren als een proces dat we gezamenlijk en onder jouw begeleiding zijn aangegaan.”

Anna Wiertsema

 

“Bijzonder waardevol. Voor mij persoonlijk voelt het goed en klopt het….het komt heel dichtbij een natuurlijk en oorspronkelijk gevoel van innerlijk verbinden. Bijzonder waardevol ook om deze manier aan cliënten mee te geven.
Allereerst heb ik een weg geleerd om aan mezelf als persoon en therapeut te werken.
Ik heb meer vertrouwen en rust gekregen in mezelf en in mijn lijf.
Ik heb meer durven volgen van de cliënt. Meer vertrouwen in het proces van de cliënt gekregen en het feit dat de cliënt echt eigenaar van zijn proces is.”

Sanne Driessen

 

“Wauw wat een krachtige methode ik voelde me thuis, gezien en kon de dingen die ik tegenkwam in mezelf op een diep niveau transformeren.
Er ontstaat een dieper proces waarin je directer werkt met wat er op dit moment speelt in de cliënt. Hierdoor worden blokkades aangekeken, ruimte voor gemaakt, omgevormd en geïntegreerd zodat er weer gezonde stroming ontstaat. Het is een Ik ontwikkeling die je gaat door deze therapie.
Dankjewel Bahar voor je enthousiasme, je toewijding en liefde.”

Roswitha Middelkoop-Maissan